Verminderd ziekteverzuim?

Gepubliceerd op: 4 juli 2024

Het investeren in personeel gaat veel verder dan alleen maar een salaris aanbieden. Door te investeren in het welzijn en de ontwikkeling van medewerkers, kan een organisatie niet alleen de productiviteit verhogen, maar ook het ziekteverzuim verminderen. Dit omvat aspecten zoals mentale verbeteringen, het naleven van de Wet verbetering poortwachter, en het bevorderen van inclusie, diversiteit, assertiviteit, amplitie en curatie.

Mentale verbeteringen

Investeren in de mentale gezondheid van medewerkers is essentieel. Dit kan door het aanbieden van programma’s zoals mindfulness, stressmanagement en coaching. Mentale verbeteringen leiden tot een vermindering van stress en burn-out, wat op zijn beurt het ziekteverzuim verlaagt. Een gezonde geest is cruciaal voor het functioneren en welzijn van werknemers, wat resulteert in minder afwezigheid en hogere betrokkenheid.

Wet Verbetering Poortwachter

De Wet verbetering poortwachter verplicht werkgevers om actief te werken aan de re-integratie van zieke medewerkers. Door proactief maatregelen te nemen en te investeren in preventieve gezondheidsprogramma’s, kunnen werkgevers voldoen aan deze wet en tegelijkertijd het ziekteverzuim terugdringen. Dit omvat regelmatige gezondheidsscreenings, ergonomische werkplekken en toegang tot bedrijfsartsen en therapeuten.

Inclusie en diversiteit

Een inclusieve en diverse werkomgeving draagt bij aan het welzijn van alle medewerkers. Wanneer mensen zich gewaardeerd en geaccepteerd voelen, ongeacht hun achtergrond, vermindert dit stress en verhoogt het werkplezier. Inclusie en diversiteit zorgen voor een breed scala aan perspectieven en ideeën, wat de innovatie en samenwerking binnen het team bevordert. Dit leidt tot een positievere werkcultuur en lagere ziekteverzuimpercentages.

Assertiviteit

Het aanmoedigen van assertiviteit bij medewerkers helpt hen om hun behoeften en grenzen op een gezonde manier te communiceren. Assertieve medewerkers kunnen beter omgaan met werkdruk en conflicten, wat resulteert in minder stress en een hogere werktevredenheid. Trainingen in assertiviteit zorgen ervoor dat werknemers zich gesterkt voelen om problemen aan te pakken voordat ze escaleren, wat ziekteverzuim helpt te voorkomen.

Amplitie

Amplitie, ofwel het versterken van de gezondheid en het welzijn van medewerkers, richt zich op het bevorderen van positieve aspecten van werk en leven. Door te investeren in amplitieprogramma’s, zoals teambuilding, professionele ontwikkeling en welzijnsinitiatieven, kunnen werkgevers een ondersteunende en stimulerende omgeving creëren. Dit verhoogt de betrokkenheid en vermindert het risico op ziekteverzuim.

Curatie

Curatie betreft het genezen en ondersteunen van medewerkers die al ziek zijn of klachten hebben. Effectieve curatieprogramma’s omvatten revalidatie, fysiotherapie en psychologische ondersteuning. Door tijdig en adequaat in te grijpen, kunnen werkgevers de hersteltijd van zieke medewerkers verkorten en hun terugkeer naar het werk versnellen. Dit draagt bij aan een lagere totale afwezigheid en een snellere re-integratie.

Conclusie

Investeren in personeel is een slimme strategie om ziekteverzuim te verminderen en een gezonde, productieve werkomgeving te bevorderen. Door aandacht te besteden aan mentale gezondheid, inclusie en diversiteit, assertiviteit, amplitie en curatie, kunnen werkgevers een positieve impact hebben op zowel de medewerkers als de organisatie als geheel. Het naleven van de Wet verbetering poortwachter en het implementeren van uitgebreide gezondheids- en welzijnsprogramma’s zorgt ervoor dat medewerkers zich gesteund en gewaardeerd voelen, wat resulteert in lagere ziekteverzuimpercentages en een hogere algehele tevredenheid.

Fit & Vitaal

Laat uw organisatie kennismaken met ons vitaliteitsprogramma Fit en Vitaal en profiteer van voordelen zoals minder ziekteverzuim, hogere productiviteit en betere samenwerking.

Anthony Damen

Anthony Damen is een ervaren vechtsporter met een levenslange ervaring in diverse disciplines. Op zevenjarige leeftijd begon hij met judo, waarna hij vijf à zes jaar Kyokushin karate beoefende. Daarna heeft hij tien jaar lang kickboksen gedaan. Op zijn achttiende begon hij zijn eerste onderneming. Hij organiseerde evenementen in Den Haag en omstreken, maar is hier na vier jaar mee gestopt.

In deze periode startte Anthony namelijk met een HBO-opleiding Facility Management, maar hij ontdekte al snel dat dit niet voor zijn ondernemershart was weggelegd. Desondanks voltooide hij na een lange tijd alsnog deze opleiding.

Tijdens zijn studie begon hij als zzp’er in de evenementenbranche, waar hij zich bezighield met management en coördinatie. Uiteindelijk werd hij ook trainingsacteur voor Defensie en de Marechaussee.

In de coronaperiode sloeg hij de handen ineen met zijn compagnon Ricardo Priester en samen richtten zij Vitaly Lifestyle op. Na honderden individuele deelnemers begeleid te hebben, richten zij zich nu op bedrijven om de vitaliteit van organisaties en werknemers te versterken.

Voordelen voor werknemers en organisatie

De cruciale rol van transformatie

Verminderd ziekteverzuim en verlengde doorlooptijd

Aantrekken van talent en verbeterde samenwerking

Verhoging productiviteit en energie op de werkvloer

Verbeterde reputatie als zorgzame werkgever

Meer zelftevredenheid en zelfacceptatie

Verhoogde levenskwaliteit met verbetering van welzijn

Klant recensies

Wat zeggen voorafgaande vitaliërs?

"De gedrevenheid en expertise van Vitaly Lifestyle hebben mijn dagelijkse trainingen en voedingspatroon getransformeerd"

Dirk Boehlé

Nederlands Kampioen Beachvollybal

"Wanneer hun programma bij jou geen effect heeft, ligt dat waarschijnlijk aan je eigen inzet. Volg je hun plan, dan ben je gegarandeerd van resultaat."

Anoniem

Koninklijke Marechaussee

"Dankzij Vitaly Lifestyle bouw ik op een effectieve en veilige manier kracht op, zonder blessures op te lopen, zowel tijdens de fysieke sessies als online"

Alex

Inkoper, Foot Locker